Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Hvorfor blogge?

At blogge er en uvurderlig del af min helingsproces, der formentlig vil være livslang. Mit liv har budt på megen sorg, smerte, kaos, glæde, kærlighed og lys i kraft af min fortid og nutid.

En del indlæg handler om italesættelse af følelserne omkring min opvækst i en dysfunktionel familie. Bloggen bliver også brugt til tankerne omkring, at være mor til et udviklingshæmmet barn med svært behandlelig epilepsi samt mere fredsommelige dagligdags ting.

Jeg er stadig i gang med processen og har valgt, at dele åbent og ærligt her på bloggen om sejrene og nederlagene.

Håber, at du får noget brugbart med på vejen. Du er meget velkommen til at kommentere på indlæggene, hvis du føler for det (også gerne anonymt). Velkommen til ♥

"Jeg kan ikke mærke dig"

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe ons, januar 22, 2014 21:22:40
I mandags var jeg inde i Politikens Akademi, hvor Ayse DuDu Tepes og Michael Philip Oxhøj holdte oplæg om at bryde den negative sociale arv. To vidt forskellige mennesker. To vidt forskellige præsentationer. To vidt forskellige indtryk.

Facade-krak
Jeg havde det rigtig svært med DuDu's oplæg. Mit førstehåndsindtryk var, at hun ikke havde forberedt sig til aftenen overhoved. Det virkede utjekket, rodet og så GRÆD hun flere gange. Kontrolfreaken her fik det straks stramt og ubehageligt ved at se en anden oplægsholder tabe masken midt på scenen foran en sal fuld af mennesker. Jeg har aldrig grædt, når jeg har holdt foredrag. Fandeme da ikke nogen, der skal se mig krakelere eller føle noget!

Hun viste følelser og oprigtig sorg over, at hun flere gange fik frarøvet noget dyrebart af hendes barneliv. Som da hun f.eks. på sin allerførste skoledag havde været så spændt og glad, og pludselig havde fået en på hovedet af sin far. Bare fordi hun var for glad, og det var irriterende. Det blev klart for mig, at det da er naturligt at sørge over, alt andet ville være mærkeligt. Spørgsmålet var blot, om timingen for sorgen var "passende".

Modsætningen
Michaels oplæg var øvet igennem. Han havde hold på sig selv hele vejen igennem. Selvfølgelig var han nervøs, men han bevarede kontrollen og facaden. Det kunne jeg forudsigeligt nok slappe meget bedre af i, fordi det var velkendt og trygt. Ikke alt det der følelses-noget.

"Jeg kan ikke mærke dig!"
Under debatten komplimenterer DuDu den 10 år yngre Michael for at kunne stille sig op og fortælle på den måde. Hun spørger, hvordan han gør det, og Michael virker lidt forvirret. Pludselig siger DuDu til Michael "Jeg kan ikke mærke dig!". Idet hun siger det, forstår jeg det. Jeg forstår godt, hvis DuDu og andre ikke kan mærke os, der er top-kontrollerede. Vi lader end ikke en lille sprække følelser komme ind, men forholder os professionelt til emnet, herunder vores egen skæbnehistorier, der jo godt mærkes, fordi de adskiller sig så væsentligt fra det 'normale' barneliv.

Stå op for dig selv
Det ville være mest nærliggende for mig selvfedt at konkludere at DuDu's oplæg var utjekket og en tand for følelsesmæssigt. At hun simpelthen slet ikke er parat til at sætte sig selv på scenekanten og udlevere noget så personligt som hendes indre barns sorg over den fortabte barndom. Men hvem er jeg til at bedømme det? Jeg har min knap, hvor jeg tænder og slukker for følelserne. Jeg har førhen lagt gråd ind i kalenderen, for crying out loud! Hvis ikke det er skævt, så ved jeg sgu ikke..? Se bl.a. videoen "Jeg græder først kl. 20" her http://usynligear.dk/kontrol-og-manier.html

Der er ikke noget rigtigt og forkert. Og jeg håber, at DuDu, Michael og andre foredragsholdere finder den stil, der fungerer bedst for dem. Uanset om man lader publikum komme med helt ind under huden, eller holder dem et skridt for livet, må det vigtigste være, at man selv kan stå inde for det. Med eller uden følelser og tårer.

Tak til DuDu og Michael for en tankevækkende aften, der satte spor og tanker i gang om kontrol og følelser.

Følg mig på Facebook-siden Pernille Gyldensøe - Forfatter til Farvel, negative sociale arv
  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.