Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Hvorfor blogge?

At blogge er en uvurderlig del af min helingsproces, der formentlig vil være livslang. Mit liv har budt på megen sorg, smerte, kaos, glæde, kærlighed og lys i kraft af min fortid og nutid.

En del indlæg handler om italesættelse af følelserne omkring min opvækst i en dysfunktionel familie. Bloggen bliver også brugt til tankerne omkring, at være mor til et udviklingshæmmet barn med svært behandlelig epilepsi samt mere fredsommelige dagligdags ting.

Jeg er stadig i gang med processen og har valgt, at dele åbent og ærligt her på bloggen om sejrene og nederlagene.

Håber, at du får noget brugbart med på vejen. Du er meget velkommen til at kommentere på indlæggene, hvis du føler for det (også gerne anonymt). Velkommen til ♥

Mærk efter

GrænsesætningOprettet af Pernille Gyldensøe fre, december 27, 2013 15:46:14
De seneste år har italesættelse og nedbrydning af tabu været i højsædet, og der har været en slags ”inflation” i skæbnehistorier om seksuelle overgreb, vold og misrøgt. Det har haft masser af fordele - mere fokus, flere lovændringer, pakker og tiltag – alt sammen med det formål at hjælpe udsatte mennesker.

Mit syn på sagen
Jeg har ikke den endegyldige sandhed for korrekt håndtering af skæbnehistorier. Men jeg har en klar holdning til, hvordan jeg mener, det bør være - med mennesket i centrum - og så har jeg en kritisk holdning til det, jeg ser, og oplever lige nu, som både er uetisk og forkasteligt.

Hit med historien!
Jeg bliver umådelig trist, når jeg gang på gang bliver kontaktet af mennesker, der føler sig udnyttet på det groveste af medier og mennesker i godheds-industrien. Jeg bliver splitterravende rasende, når jeg hører eksempler på, hvordan grænser bliver overskredet nok engang, om det svigt de føler bagefter, og den rungende tomhed og fortvivlelse de står i efter interviewet til radioen, avisen, bogudgivelsen eller TV-programmet. De bliver brugt og smidt væk bagefter, hvilket minder om den afmagtssituation de seksuelle overgreb skabte dengang. Hit med historien! Giv os hvad vi vil have! Og pil så af bagefter…

Grænseproblematikker
Der er dem, der mener, at ”det er vigtigt at skabe billeder på nethinden”. Det mener jeg så ikke. Billeder kan være retraumatiserende – både for mennesket der fortæller, og for menneskene der læser/lytter. Der skal ikke megen psykologisk indsigt til at forstå, at mennesker med overgrebsproblematikker også kan bokse rundt med svære grænseproblematikker. Når mennesker har fået nedbrudt og overskredet deres grænser gang på gang – måske af deres allernærmeste – så kan det være meget vanskelligt at mærke og fastholde sine egne grænser i en interviewsituation. Man er måske nervøs, lidt stolt og benovet og befinder sig i det hele taget i en ukendt og forvirrende situation, hvor man har stærkt brug for rådgivning og støtte, men reelt står alene.

Flere oplever først bagefter, at de fik overskredet deres grænser, og fortryder. Og er der så en reel fortrydelsesret? Bliver det respekteret og håndhævet? Desværre ikke altid.

Umyndiggørelse
Jeg er bestemt ikke tilhænger af umyndiggørelse af voksne mennesker. Har man lyst til at dele sin historie til medierne, så skal man gøre det. Der er mange for hvem, det giver god mening at stå offentligt frem og generobre styringen over eget liv. Det kan have en helende effekt at dele med andre, få feedback og opnå spejling og genkendelse fra andre. Det styrker – jeg har selv prøvet det, og det har haft afgørende indflydelse på min egen personlige proces. Men hvor kan man blive brændt, hvis ikke man passer på sig selv.

Skjulte agendaer
”Markedet” flyder i øjeblikket af skjulte agendaer og ejerfornemmelser på skæbnehistorier. Forbehold dig retten til at have ejerskab på din egen historie, og kræv en klar aftale om, i hvilken sammenhæng den bliver brugt. Desværre kender jeg flere eksempler på, at mennesker trods gentagne protester ikke får respekteret deres ønske om, at deres historie ikke må bruges i kommercielle sammenhænge. Deres historie bliver på den måde business for andre.

Mærk efter
Overvejer du at gå ud i medierne - så mærk efter. Mærk efter, hvad du føler, er det væsentlige i dit budskab og hold dig til det. Lav en prioritering af de 2-3 vigtigste ting i din historie. Stil dine betingelser for interviewet og outputtet, og er mediet/intervieweren ikke interesseret i det - så vær håndfast. Hvis ikke de seksuelle overgrebs karakter er væsentlige for dig at få ud i det offentlige, så fasthold din ret til ikke at invitere den nysgerrige journalist eller radiovært med ned under dynen, og hold fokus på det du har på hjertet. På dette link har jeg desuden sammenfattet nogle af de overvejelser og konsekvenser, det kan have at stå frem med sin historie http://smuktliv.dk/at-st-frem.html

Søg andre alternativer
Søg efter andre alternativer, hvor du kan bevare kontrollen. Flere har haft stor gavn af at blogge. Det er let, gratis og du får udbredt dit budskab uden indblanding fra redaktører m.fl. Hold dig på den rigtige side af loven, og lad vær med at hænge krænkeren ud ved navn, hvis vedkommende ikke er dømt. I det tilfælde kan du selv ende med at blive straffet for injurier. Vil du holde dig på den sikre side (for DIN skyld), så undlad helt benævnelsen af relationen og omtal blot vedkommende som ”krænkeren”.

Går du mest efter spejlingen, kan gruppeterapi eller netværksmøder være en fordel. Her møder du ligesindede, og det kan være guld værd. Der findes endvidere flere åbne sider og lukkede grupper på Facebook, hvor du kan dele og debattere med andre.

VISO
Er skaden sket, og har du behov for at få sat din historie og eventuelle oplevelse med medierne i perspektiv, kan du kontakte Gunhild Hansen fra VISO og bede om et rådgivningsforløb (ikke at forveksle med et terapiforløb). Ring på 72 42 40 41 mandag til torsdag kl. 9-15.30 og fredag kl. 9-15.


  • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post120