Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Hvorfor blogge?

At blogge er en uvurderlig del af min helingsproces, der formentlig vil være livslang. Mit liv har budt på megen sorg, smerte, kaos, glæde, kærlighed og lys i kraft af min fortid og nutid.

En del indlæg handler om italesættelse af følelserne omkring min opvækst i en dysfunktionel familie. Bloggen bliver også brugt til tankerne omkring, at være mor til et udviklingshæmmet barn med svært behandlelig epilepsi samt mere fredsommelige dagligdags ting.

Jeg er stadig i gang med processen og har valgt, at dele åbent og ærligt her på bloggen om sejrene og nederlagene.

Håber, at du får noget brugbart med på vejen. Du er meget velkommen til at kommentere på indlæggene, hvis du føler for det (også gerne anonymt). Velkommen til ♥

Besøg vores nye site www.UsynligeAr.dk

Seksuelle overgrebOprettet af Pernille Gyldensøe tir, august 20, 2013 14:41:50

Jeg, mine to gode venner Louise Benner og Thomas Bering Kristensen samt en række indsigtsfulde gæsteskribenter har lavet dette nye site www.UsynligeAr.dk

Hjemmesiden er et nyt levende site om de usynlige ar efter seksuelle overgreb, vold og dysfunktionelle familiemønstre. Vi er voksne overlevere, pårørende og fagpersoner, som ønsker at bidrage med et nuanceret og respektfuldt billede af senfølge-problematikkerne. Sitet opdateres løbende med nye artikler og videoklip ud fra det personlige og faglige perspektiv.

Mediernes fokus
Jeg stod selv offentligt frem i august 2010 med min selvbiografi ”Farvel, negative sociale arv”. Det var utrolig ambivalent for mig, at gå ud i medierne med min egen historie, idet deres belysning af overgreb sjældent faldt helt i tråd med, hvad jeg gerne ville have frem. De var primært interesserede i overgrebenes karakter og krænkeren, mens jeg gerne ville have fokus på, hvordan livet som voldsramt og misbrugt er til hverdag, systemet omkring de berørte parter, samt hvordan vi forebygger overgreb bedst muligt.

Det skulle have været en film
Siden bogudgivelsen har jeg haft en drøm om, at lave en dokumentarfilm om andre overlevere af seksuelle overgreb. En film der ville udvise menneskene og emnet respekt og give et nuanceret billede af senfølgeproblematikkerne, de indre og ydre kampe, lovgivningen m.m.

Produceren, manuskriptet og deltagerne var på plads. Jeg manglede ”bare” fondsmidlerne. Desværre fravalgte samtlige af de ansøgte fonde at støtte filmprojektet, og jeg måtte derfor give helt slip på det i sommeren 2013, da også produceren pludselig bakkede ud. Det var dybt frustrerende, og det irriterede mig grænseløst, at jeg var afhængig af andre for at få budskabet ud. Jeg kan ikke fordrage at være afhængig af andre.

Så nye muligheder
Jeg kunne vælge at ”sælge” filmen til en kommerciel tv-kanal, men det ville være forbundet med så mange kompromiser og afkald på essentiel etik og respekt, at jeg ikke kunne se det gennemført uden, at jeg måtte miste en del selvrespekt. Så jeg kiggede på de muligheder, jeg selv havde for at få budskabet ud. At starte ting fra bunden af skræmmer mig ikke. Jeg elsker det; at se et lille frø vokse sig stort og stærkt er noget af det fedeste, jeg ved.

Jeg har tidligere lavet flere hjemmesider og ved at opbygge et site, ville jeg få fuld indflydelse og kontrol med, hvordan emnet blev behandlet, samtidig med at jeg kunne gøre det for meget få midler. Mine to venner Louise Benner og Thomas Bering Kristensen var straks med på idéen og derfra gik det stærkt. Jeg gik i gang med design af siden, og vi fik alle skrevet tekster, lavet videoer og taget billeder.

Held i uheld
I virkeligheden er sitet en meget bedre platform end en film, idet vi løbende kan udvikle på det og tilføre nye vinkler på senfølge-problematikkerne. Vi kan holde den i live meget længere tid i end en film, som folk højst gider se 2-3 gange. Ingen af os ville være indstillet på at lave en 2´er eller en 3´er. Og så kan vi tilbyde folk anonymitet, hvilket er yderst væsentligt for de berørte parter.

Udbredelsen
Desuden slipper jeg og de øvrige for at skulle sælge os selv i medierne. Jeg har ikke haft lyst til at fortælle min egen historie i medierne i lang tid, og det ville jeg uvægerligt være nødsaget til i forbindelse med en filmproduktion. Mit netværk via Facebook ”Mere politisk fokus på overgreb mod børn” rammer de rette personer og linket deles flittigt med et enkelt klik. Det er gratis, hurtigt og effektivt.

Håb for sitet
Intentionen bag projektet www.UsynligeAr.dk er, at skabe broer af forståelse mellem de
udsatte og omverdenen, samt bidrage til spejling og samhørighed. Noget, jeg i den grad manglede, da jeg kastede mig selv for løverne for 3 år siden. Det er en fornøjelse at stå frem for anden gang – denne gang i selskab med gode venner og dygtige fagpersoner som jeg har den dybeste respekt for.

Ambitionen for sitet er, at det skal være en fyldestgørende inspirations- og informationskilde uanset om man er udsat, pårørende, fagperson eller bare nysgerrig. Jeg har selv brugt utallige timer bag skærmen i min egen informationssøgning og proces, og det overskud har de færreste altså, når de kommer i kontakt med traumerne. Jeg tror, at man har brug for et overblik og genkendelse i den sårbare start af processen, og det er med den energi bag, at sitet er lavet.

Mange tabuer i tabuet
Jeg har gennem de sidste 3 år hørt rigtig mange menneskers historier, og fundet ud af at der findes utallige tabuer i tabuet. Én ting er skammen over de seksuelle overgreb. Noget andet er alle de andre ting, der er mindst ligeså skamfulde, og hæmmer dem i deres hverdag.

Det kan f.eks. være, at de bokser med ambivalente følelser for deres krænker – hvilket de færreste udenforstående rigtig kan forstå eller holde ud at tale om. Eller at de grundet store psykiske og/eller fysiske problemer har måttet opgive fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet. Mange får svært med deres sexliv, og lever alene, fordi det med sex, tillid og at finde den rette partner er dybt problematisk for dem.

Alle afskygninger af de tabuer vil jeg gerne have belyst via sitet. Der sidder så utrolig mange derude, som tror, de er de eneste i hele verden, der har de problemer. Kan jeg og de øvrige medvirkende på sitet, bidrage til at bare en lillebitte flig af den forkerthedsfølelse og ensomhed bliver blødt en anelse op, og de oplever deres problemer italesat og taget seriøst – så er vi nået et godt stykke hen ad vejen.

Selvindsigt er mønsterbrud
Der er så meget tale om eliten og succesfulde mønsterbrud. For mig er et succesfuldt mønsterbrud ikke betinget af uddannelse, karriere og civile status. Det handler i allerhøjeste grad også om selvindsigt i egne destruktive mønstre, som man har båret på i mange år pga. traumerne. Hvad nytter det, at du tjener kassen, og udadtil lever det perfekte liv, hvis du dybest set er et lille barn med alle forsvarsmekanismerne udenpå tøjet?

Jeg har været der, og jeg havde det forfærdeligt. Rent menneskeligt var jeg fattig og dybt ulykkelig, fordi jeg ikke forstod mig selv og omverdenen heller ikke forstod mig og mine til tider meget uhensigtsmæssige tanke- og reaktionsmønstre.

Det lyder måske lidt langhåret og total ”Jeg er bare i balance med mig selv”-agtigt, men jeg vil faktisk hellere være et indsigtsfuldt og empatisk menneske end et ulykkeligt, økonomisk velstillet menneske. Jeg er fuldstændig ligeglad med folks sociale status og økonomiske forhold. Derfor håber jeg også at sitet afspejler en ligeværdighed og respekt for det enkelte menneske, uanset hvor han/hun kommer fra eller befinder sig. Jeg ønsker, at andre skal se mennesket bag historien og ikke historien bag mennesket. Der er en verden til forskel! Vi har nok været udsat, men vi er også meget mere og andet end vores usynlige ar.

Velkommen forbi www.UsynligeAr.dk

  • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post114