Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Pernille Gyldensøe´s blog ♥

Hvorfor blogge?

At blogge er en uvurderlig del af min helingsproces, der formentlig vil være livslang. Mit liv har budt på megen sorg, smerte, kaos, glæde, kærlighed og lys i kraft af min fortid og nutid.

En del indlæg handler om italesættelse af følelserne omkring min opvækst i en dysfunktionel familie. Bloggen bliver også brugt til tankerne omkring, at være mor til et udviklingshæmmet barn med svært behandlelig epilepsi samt mere fredsommelige dagligdags ting.

Jeg er stadig i gang med processen og har valgt, at dele åbent og ærligt her på bloggen om sejrene og nederlagene.

Håber, at du får noget brugbart med på vejen. Du er meget velkommen til at kommentere på indlæggene, hvis du føler for det (også gerne anonymt). Velkommen til ♥

"Jeg kan ikke mærke dig"

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe ons, januar 22, 2014 21:22:40
I mandags var jeg inde i Politikens Akademi, hvor Ayse DuDu Tepes og Michael Philip Oxhøj holdte oplæg om at bryde den negative sociale arv. To vidt forskellige mennesker. To vidt forskellige præsentationer. To vidt forskellige indtryk.

Facade-krak
Jeg havde det rigtig svært med DuDu's oplæg. Mit førstehåndsindtryk var, at hun ikke havde forberedt sig til aftenen overhoved. Det virkede utjekket, rodet og så GRÆD hun flere gange. Kontrolfreaken her fik det straks stramt og ubehageligt ved at se en anden oplægsholder tabe masken midt på scenen foran en sal fuld af mennesker. Jeg har aldrig grædt, når jeg har holdt foredrag. Fandeme da ikke nogen, der skal se mig krakelere eller føle noget!

Hun viste følelser og oprigtig sorg over, at hun flere gange fik frarøvet noget dyrebart af hendes barneliv. Som da hun f.eks. på sin allerførste skoledag havde været så spændt og glad, og pludselig havde fået en på hovedet af sin far. Bare fordi hun var for glad, og det var irriterende. Det blev klart for mig, at det da er naturligt at sørge over, alt andet ville være mærkeligt. Spørgsmålet var blot, om timingen for sorgen var "passende".

Modsætningen
Michaels oplæg var øvet igennem. Han havde hold på sig selv hele vejen igennem. Selvfølgelig var han nervøs, men han bevarede kontrollen og facaden. Det kunne jeg forudsigeligt nok slappe meget bedre af i, fordi det var velkendt og trygt. Ikke alt det der følelses-noget.

"Jeg kan ikke mærke dig!"
Under debatten komplimenterer DuDu den 10 år yngre Michael for at kunne stille sig op og fortælle på den måde. Hun spørger, hvordan han gør det, og Michael virker lidt forvirret. Pludselig siger DuDu til Michael "Jeg kan ikke mærke dig!". Idet hun siger det, forstår jeg det. Jeg forstår godt, hvis DuDu og andre ikke kan mærke os, der er top-kontrollerede. Vi lader end ikke en lille sprække følelser komme ind, men forholder os professionelt til emnet, herunder vores egen skæbnehistorier, der jo godt mærkes, fordi de adskiller sig så væsentligt fra det 'normale' barneliv.

Stå op for dig selv
Det ville være mest nærliggende for mig selvfedt at konkludere at DuDu's oplæg var utjekket og en tand for følelsesmæssigt. At hun simpelthen slet ikke er parat til at sætte sig selv på scenekanten og udlevere noget så personligt som hendes indre barns sorg over den fortabte barndom. Men hvem er jeg til at bedømme det? Jeg har min knap, hvor jeg tænder og slukker for følelserne. Jeg har førhen lagt gråd ind i kalenderen, for crying out loud! Hvis ikke det er skævt, så ved jeg sgu ikke..? Se bl.a. videoen "Jeg græder først kl. 20" her http://usynligear.dk/kontrol-og-manier.html

Der er ikke noget rigtigt og forkert. Og jeg håber, at DuDu, Michael og andre foredragsholdere finder den stil, der fungerer bedst for dem. Uanset om man lader publikum komme med helt ind under huden, eller holder dem et skridt for livet, må det vigtigste være, at man selv kan stå inde for det. Med eller uden følelser og tårer.

Tak til DuDu og Michael for en tankevækkende aften, der satte spor og tanker i gang om kontrol og følelser.

Følg mig på Facebook-siden Pernille Gyldensøe - Forfatter til Farvel, negative sociale arv
 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post122

Folk i krig

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe tor, september 12, 2013 09:47:50
FOLK I KRIG

I konstant kamp med dem selv og andre
Altid på vagt og parat til angreb
Selv når der ingen trussel eller fare er
Så skaber de selv en konflikt. Et sammenstød
Bare for at føle sig i live
Det er udmattende
Både for dem der fører den, og for dem der kigger på udefra
Jeg har aftjent min værnepligt
Gider ikke dramaet, kampene eller krigen længere
Står her, og kigger
Sænker mine våben, og vender ansigtet mod lyset
Du kan kæmpe videre, hvis du vil
Jeg går den anden vej

- Pernille Gyldensøe • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post116

Vindere og tabere

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe man, april 15, 2013 09:16:08

Det her med at se hele mennesket, fylder rigtig meget i mig for tiden og kan derfor dårligt skæres ned til et enkelt (forholdsvist kort og læsevenligt) blogindlæg. Så jeg tænker, at tage det lidt i bidder og starter med "Vindere og tabere".

Siden jeg stod frem for snart 3 år siden, har jeg fået øjnene op for problemstillinger, jeg slet ikke anede fandtes. Forestillinger om hvordan "sådan nogen" som jeg og andre er (set med samfundets øjne) og så sandelig også, hvordan vi ser og oplever hinanden som mennesker indenfor egne rækker.

Der findes "vinderhistorier" om succesfulde, karismatiske og tilsyneladende velfungerende mennesker, der trods en horribel opvækst har klaret det hele med bravour og lever "det gode liv". Og der fortælles "taberhistorier" om mennesker på overførselsindkomster, som lider af svære psykiske lidelser og har store problemer med at få hverdagen, familielivet og økonomien til at hænge sammen.

Jeg kender mennesker, der vedvarende dunker sig selv i hovedet med, at de ikke er succesfulde nok eller kan leve op til samfundets overfladiske kriterier for at lykkes. Stigma udefra og selv-stigmatisering tager indimellem pusten fra dem og punkterer deres selvværd fuldstændig. Jeg kender også mennesker, der trods uddannelse, karriere og penge stadig er små bange børn indeni - ligeledes med lavt selvværd. Sådan et menneske var jeg selv i mange, mange år og havde det forfærdeligt indeni. Betyder de ydre værdier så i virkeligheden ret meget, når det kommer til stykket? Er det i virkeligheden ikke den indre ro med os selv og vores omverden, der reelt kan give livsgivende gødning og få os til at vokse?

Måske er jeg en sær snegl, der ikke helt magter det dér status-ræs. Måske jeg bare har været der lidt for længe og er hoppet af toget. I mit møde med mennesker søger jeg deres kerne. Jeg ser mennesker. Mennesker, der er søde, kærlige, omsorgsfulde, skøre, empatiske, kreative, dybsindige, følsomme, intelligente, opmærksomme og nærværende. Jeg ser venner og hverdagshelte og de udvises samme respekt og opmærksomhed uanset deres uddannelse, erhverv, civilstatus eller økonomiske forhold.

Jeg tror ikke på at større skel mellem mennesker, motiverer til forandringer. Det ekskluderer og marganiliserer frem for at inkludere og omfavne.

Vi kan alle bidrage med noget værdifuldt til fællesskabet. Det kræver bare, at vi alle bliver bedre til at se hele mennesket. Jeg ser. Gør du?

 • Kommentarer(8)//blog.smuktliv.dk/#post109

Butterfly

Strø-tankerOprettet af Pernille Gyldensøe fre, juni 08, 2012 22:50:57

A child is like a butterfly in the wind.
Some can fly higher than others;
But each one flies the best it can.Why compare one against the other?
Each one is different.
Each one is special.
Each one is beautiful.

By unknown author

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post77

Hjem ♥

Strø-tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe ons, juni 06, 2012 19:34:36
Faldt pladask for dette skilt i et butiks-vindue. Naturligvis på grund af sommerfuglen, men også teksten: "Home is where your story begins"


I al sin enkelhed startede min historie jo i mit barndomshjem. Historien, der rummer glæder, omsorg, angst, grænseoverskridelser etc.

Men da jeg stod og glanede udenfor butikken, tænkte jeg på de muligheder der er i mit nuværende selvskabte hjem for: Ny begyndelse. Nye minder. Ny historie.

Hvordan tolker du teksten?

 • Kommentarer(12)//blog.smuktliv.dk/#post75

Værd at huske

Strø-tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe fre, maj 25, 2012 09:02:53
Dette citat er værd at huske, men svært at efterleve - især i sårbare perioder, hvor fjendtlige ord bare rammer dybt. Jeg har dog viljen til og troen på, at jeg efterhånden nok skal få det lært ♥

"When people undermine your dreams,
predict your doom or criticize you,
remember they´re telling you their story,
not yours"

Cynthia Occelli

 • Kommentarer(3)//blog.smuktliv.dk/#post72

Alle små ringe i vandet tæller ♥

Strø-tankerOprettet af Pernille Gyldensøe lør, maj 12, 2012 21:20:28

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post69

Get off me

Strø-tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe tir, maj 01, 2012 22:44:55

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post66

Ordløs ♥

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe fre, marts 16, 2012 23:50:23

Jeg har en masse ord, der ikke kommer ordentligt ud for tiden. De sidste par uger har jeg lavet de første 5 kladder på blog-indlæg, der endnu ikke er færdiggjort. Der er for mange tanker og ord, der kører rundt i hovedet og de kommer kun ud i halve sætninger. Ufuldstændige.

Der er flere ting på det personlige plan, jeg skal finde mine ben i. Jeg skal lande på nogle ting, der er rigtig svære. Der er noget, der skal pakkes væk og begraves og andet, der skal findes og opdyrkes.

Måske jeg derfor sætter bloggen lidt på "Ordløs", ligesom jeg sætter mobilen på "Lydløs", mens jeg hviler og restituerer mig.

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post60

Tummelumsk

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe tor, marts 01, 2012 17:22:15
Tummelumsk, er vist et meget dækkende ord for min sindstilstand. Jubler over lyset og glædes over de smukke stedmoderblomster jeg har plantet i krukkerne, samtidig med at svære beslutninger og svære svar jeg selv har søgt om, står lige for døren. Sådan cirka imorgen. Pernille Tummelumsk Gyldensøe - that´s me ♥

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post59

Elsker ♥

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe søn, december 25, 2011 23:16:30
Let´s cut the bullsh*t, jeg synes julen er svær på mange måder. Men selveste juleaften, fik jeg den dejligste og største gave, da min datter rakte hånden ud og sagde: "Jeg elsker min mor" for første gang ♥ Tænk, at barnet skal lære mig, hvad juletiden bl.a. handler om: Kærlighed ♥ Bedre gave kunne jeg ikke få.

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post45

Forandringer

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe fre, december 23, 2011 13:49:44
Noget er under opsejling. Kan ikke helt finde ud af, om det er fordi, det er dagen før Juleaften, om det er grundet det sidste møde ved psykologen eller om tiden bare er inde til forandringer?

Lige herfra hvor jeg står, ser forandringerne ikke så tiltalende ud. Men det giver dårligt nogen mening at bekæmpe dem, hvis de insisterende vil skylle indover mig anyway.

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post44

Fundament

Tanker & citaterOprettet af Pernille Gyldensøe man, december 05, 2011 11:02:39

Sprækker truer mit fundament - mit hidtil solide og stærke fundament. Spørgsmålet er nu blot, om jeg skal reparere og lappe på det? Eller lade det smuldre og bryde sammen?

 • Kommentarer(0)//blog.smuktliv.dk/#post39